Loge Pythagoras

Loge Pythagoras

Zoetermeerse Vrijmetselaars hebben geen geheimen

ZOETERMEER - Hoewel de vrijmetselarij in het verleden een zeer gesloten genootschap was, is dat al lang niet meer het geval. Toch zijn misverstanden blijven bestaan. Ten onrechte vinden Frits Otten en Dick Vogelaar. 
"Het is de mysterie die het eng maakt, maar wij zijn gewoon een vereniging zoals een voetbalclub." Met 'ken u zelve' als lijfspreuk werken de vrijmetselaars aan geestelijke ontwikkeling. Dat gebeurt met behulp van lezingen (bouwstenen)... lees verder.

"Vrijmetselaar ben je niet zomaar, dat moet je willen!"

ZOETERMEER - Op zoek naar de perfecte hoeksteen in de mens. Het helpt als je niet al te broodnuchter in het leven staat of als je gelovig bent. En wie vrijmetselaar wil worden moet ook iets hebben met symboliek.  Want die symboliek, dat maakt het verschil tussen een willekeurige herensociëteit en de wereldwijde broederschap van vrijmetselaren. "Bij de vrijmetselaars voel ik door de rituelen en de symboliek een echte verbondenheid met de andere leden van de loge," zegt de voorzitter van de nieuwe Zoetermeerse Loge Pythagoras Dick Vogelaar. Lees verder.

Eerste Vrijmetselaarsloge in Zoetermeer

ZOETERMEER - Zoetermeerse vrijmetselaars die lid waren van loges elders in de regio, kunnen sinds kort ook in Zoetermeer terecht. In de stad is sinds kort de oge Pythagoras actief. Het initiatief van de oprichting kwam van de voorzitter Dick Vogelaar. "Iedere grote gemeente in Nederland heeft een loge. Het werd tijd dat er in Zoetermeer ook een kwam." Om de vrijmetselarij hangt een waas van geheimzinnigheid. Symboliek en rituelen spelen een belangrijke rol en aspirantleden doen er ongeveer een jaar over om daadwerkelijk lid te worden. Kortom, een hoog gehalte Dan Brown. Vogelaar kent de verhalen natuurlijk maar bezweert dat er niets geheimzinnigs aan is. "Er is geen geheim, maar je moet het je wel laten uitleggen." Lees verder.

Loge Zoetermeer: Vrijmetselaars richten lokale kring Pythagoras op

ZOETERMEER - Zoetermeer heeft sinds kort zijn eigen vrijmetselaarsloge, genaamd ‘Pythagoras’. Voorzitter Dick Vogelaar vertelt: “Omringende grotere plaatsen als Gouda, Delft en Rotterdam hebben allemaal een of meerdere loges. Den Haag heeft er zelfs veertien! Het werd hoog tijd in Zoetermeer ook een vrijmetselaarsloge te installeren.” Zowel de heer Vogelaar als vice-voorzitter Johan Bouwer zijn via familie in aanraking gekomen met de Vrijmetselarij. Johan Bouwer: “Mijn vrouw was vrijmetselaar en inmiddels ben ik er zelf ook alweer 24 jaar bij betrokken.” Bij de heer Vogelaar was het zijn vader die hem ermee in aanraking bracht. Hij is al 31 jaar vrijmetselaar. De Vrijmetselarij heeft als doel dat men zichzelf beter leert kennen en zich inzet voor een betere samenleving. Lees verder

Loge Zoetermeer: Vrijmetselaars richten lokale kring Pythagoras op

ZOETERMEER - “Van Zierikzee tot in Den Helder, overal zijn vrijmetselaarsloges. Wij hebben al vele keren gezegd: het is tijd dat er in Zoetermeer met zijn 120.000 inwoners een loge komt”. Aan het woord Dick Vogelaar en Bob Smit. Beiden zijn al meer dan dertig jaar lid van verschillende loges in Den Haag.
In april hebben zij de kring Zoetermeer opgericht. Op dit moment bestaat de kring uit vijftien leden, allen afkomstig uit Den Haag. Het is de bedoeling de Zoetermeerse bevolking kennis te laten maken met de Vrijmetselarij en leden hier uit de stad te werven.” Een loge bestaat uit 20 tot 60 leden. Bij 60 leden kan er gesplitst worden. Wat is de Vrijmetselarij eigenlijk en kunnen er ook vrouwen lid worden? Lees verder